Публикувано на: ср, Дек. 20th, 2017

Амбициозен проект на комплекс за ски и биатлон в Боровец и Самоков е представен от италиански бизнесмен

Министерството на младежта и спорта (ММС) определиха проекта на италианецът Паоло Бертана за амбициозен, представил пред спортния министър Красен Кралев намерението да изгражди комплекс за ски северни дисциплини и биатлон в Боровец и Самоков.

Идеята на италианският бизнесмен е да се реновират обекти, собственост на община Самоков и „Национална спортна база“ ЕАД, като на мястото на съществуващите шанци за ски скокове, писта за ски бягане и прилежащия стадион за биатлон бъдат изградени нови по най-съвременните технологии и изисквания. За финансиране на проекта той ще търси европейските инвестиционни фондове от транша 2014 – 2020, се казва в съобщението на спортното министерство.

По думите на Кралев всеки, който има намерение да инвестира в спортна инфраструктура, е добре дошъл.

„Проектант от нашия екип е лицензиран от Международната федерация по ски да издава сертификати, както за писти, така и за ски шанци. Ние сме изпълнител на част от съоръженията, които се използваха по време на зимните олимпийски игри в Италия през 2006 г., както и на още множество обекти на най-високо ниво, така че имаме опита и възможностите да осъществим намеренията си“, заяви Бертана.

Министърът на спорта отбелязва, че изграждането на такива съоръжения ще допринесе допълнително за развитието на зимните спортове в България и евентуално партньорство с италианеца може да се улесни при приемането на Закона за физическото възпитание и спорта и Закона за концесиите догодина.

Когато комплексът бъде изграден, от министерството посочват, че ще се използва както за подготовка на подрастващи и елитни спортисти, така и за провеждане на състезания от най-висок ранг по ски скокове, ски бягане и биатлон.

Коментари

Автор

-