Публикувано на: пт, Дек. 15th, 2017

Инвестицията за „Арена Бургас“ поскъпва с над 10 млн. лева

Изграждането многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“ ще поскъпне с над 10 млн. лева, а цената ще е в порядъка на 50 млн. лева.
Според първоначалните разчети цялостната инвестиция трябваше да е 38 млн. лева.

Причина за оскъпяването, посочена от министерството е промяна на предварителните планове. В процеса на строителството са открити високи подпочвени води, довели до нуждата от дренажна система, а поради близостта до пътя се  изгражда по-солидна подпорна стена, което е променило целия проект. Други фактори, оскъпили проекта са лекоатлетическото оборудване, по-голямото интериорно осветление и увеличаването на дебелината на стъклопакетите.

В проекта на „Арена Бургас“ е предвидено тя да е първата зала в страната с лекоатлетическа писта, покриваща всички изисквания на международната федерация. Имаше идея България да кандидатства за европейско по лека атлетика в зала през 2019 г., но забавянето в изграждането се отложи за 2021 г. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев скоро обяви, че ще се иска домакинство през 2023 г.

„Арена Бургас“ ще разполага с 54 000 кв.м площ, разделена на три подобекта. Трибуните са амфитеатрално разположени по двете дълги страни на терена. В залата има възможност и за поставяне на допълнителни преместваеми трибуни, като местата са за 7200 души

Коментари

Автор

-